29. juna u beogradskom Medija centru prezentovani su rezultati monitoringa nacionalnih i lokalnih medija u vreme predizborne kampanje 2016. godine. Tom prilikom predstavili smo rezultate o izveštavanju niških medija tokom poslednje dve nedelje kampanje. Praćeno je pet medija – tri televizije (Belle amie, Niška TV, Zona plus), jedna dnevna novina (Narodne novine) i jedan news portal (Južne vesti).

Osnovni nalaz monitoringa je postojanje dva načina izveštavanja: s jedne strane, sve tri TV stanice i dnevne novine favorizovali su vladajuću stranku (SNS) i njene lokalne funkcionere, dok su, nasuprot tome, na portalu Južne vesti partije bile ravnomernije zastupljene i dominirao je kritički novinarski pristup.

U pogledu vlasničke strukture, kod nekih od monitorovanih niških medija postoji povezanost. TV Belle amie i Narodne novine su u vlasništvu članova porodice Radomirović, dok je Vidosav Radomirović ujedno i suvlasnik nedavno privatizovane Niške televizije, čiju drugu polovinu poseduje direktorka i glavna urednica TV Zona plus, Slađana Ostojić. Vlasnik TV Zone plus je Vladan Gašić, sin funkcionera SNS-a Bratislava Gašića. Vlasništvo nad portalom Južne vesti ima programerska firma Simplicity.

Za razliku od Južnih vesti, koje su podjednaku pažnju poklonile svim povodima izveštavanja – aktuelnim, predizbornim i pseudodogađajima, kao i vlastitim tematskim inicijativama, ostali mediji, TV stanice i novine, dominantno su, u preko 50% slučajeva, pratili pseudodogađaje – najčešće konferencije za štampu i gradske funkcionere u najavljenim obilascima radova u gradu.

U monitorovanom periodu u svih pet medija, ukupno gledano, vestima su dominirali fukcioneri vladajuće Srpske napredne stranke. Od ukupno 1171 subjekta, 749 njih bili su stranački opredeljeni, a najveći broj njih, i gotovo polovina svih subjekata, bili su članovi SNS-a.

subjekti-u-vestima

Na TV stanicama vladajuće i opozicione stranke dobile su otprilike podjednak prostor u okviru predizbornog bloka vesti. Narodne novine nisu izdvajale predizborne aktivnosti stranaka. Međutim, s obzirom na veliku zastupljenost subjekata iz vladajućih stranaka u celini vesti na sve tri televizije i u Narodnim novinama, možemo da tvrdimo da je bila na delu „prikrivena“ kampanja. Njeni akteri bili su funkcioneri lokalne samouprave i republičke vlasti, uglavnom iz redova SNS-a, koji su obilazili radove na komunalnoj infrastrukturi, otvarali fabrike ili najavljivali investicije.

stranacka-pripadnost-subjekata

Predstavnici opozicionih partija dobili su značajno manje prostora u celini vesti, osim na Južnim vestima, gde je ukupno 31% subjekata bio iz redova opozicije. Koliko je vlast dominirala u medijima tokom kampanje govore i sekunde govora subjekata na tri TV stanice. Predstavnici vladajućih stranaka, lokalni i republički funkcioneri i rukovodioci javnih preduzeća, u većini funkcioneri SNS-a, govorili su u 71% vremena, dok su opozicioni političari imali samo 4%.

trajanje-govora-subjekata

Značajan uticaj na zastupljenost Srpske napredne stranke u niškim medijima imala je pojava direktnih prenosa mitinga te partije na sve četiri niške TV stanice sa informativnim programom (tri koje smo pratili i na TV Kopernikus). Televizija Zona plus je nekoliko puta direktno prenosila predizborne mitinge Srpske napredne stranke u okviru svoje centralne informativne emisije. Direktno je prenošena i emisija „Ćirilica“ TV Happy , u kojoj su gostovali tadašnji predsednik tehničke Vlade i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić i nekoliko nestranačkih kandidata sa izborne liste te stranke, na sve tri televizije poslednje večeri predizborne kampanje.

mitinzi